Carin Rodebjer – Från Gotland till Stockholm via New York

Carin Rodebjer – Från Gotland till Stockholm via New York

Carin Rodebjer är född och uppvuxen i byn Klinte på Gotland och bor idag i Stockholm där hon verkar som modeskapare. Båda hennes föräldrar sydde och sysslade med hantverk på fritiden, något som introducerade henne till skaparverksamheten och väckte hennes tjusning och fascination inför det tidigt i livet. Efter gymnasiet packade hon sin väska och flyttade från Gotland till Stockholm och efter en tid även vidare till New York. Det var också i USA som hennes karriär som modeskapare tog fart. Hon sydde redan sina egna kläder och i New York möttes hon av nyfikenhet och uppmuntran från människor på gatan som frågade var hon köpt dem. Vissa av dessa människor var klädförsäljare som erbjöd henne att sälja kläderna i deras butiker. Levnadssättet i New York som kännetecknas av självförtroende och känslan av att allt är möjligt var bränslet till den låga som skulle bli Rodebjers modeimperium.

Företaget grundas

Ungefär runt millennieskiftet flyttade Carin tillbaka till Stockholm och startade officiellt sitt företag Rodebjer. Begreppet ”det svenska modeundret” har under åren använts i media för att beskriva de svenska modeskaparnas inflytande globalt, och Rodebjer har utnämnts som ett av de viktigaste svenska modehusen som hjälpt till att skapa begreppet överhuvudtaget. Efter några år i Stockholm styrde hon åter kosan mot New York där hon levde med sin dotter och sin dåvarande man. Eftersom att hennes företag Rodebjer var baserat i Sverige var hon tvungen att leda verksamheten på distans vilket med tiden blev svårt. Hon kände också en vilja att ge sin dotter en mer rotad uppväxt och bestämde sig för att återigen flytta tillbaka till Sverige och Stockholm.

Blickar ut mot världen

Väl på plats i Sverige igen började hon att utveckla sitt sortiment och förändra en del i sin organisation. En expansion av företaget inleddes när hon öppnade en ny butik på Norrmalmstorg. Med nya anställda i ledningen, en ny flaggskeppsbutik och en tydlig marknadsföringsinriktning vände Rodebjer sin blick ut mot världen, inte bara mot USA, England eller Skandinavien utan också mot övriga Europa. Hennes kollektioner kan sägas utgå från det gudomliga i kvinnan, eller Vaginan som Rodebjer använder som symbol för detta. Rodebjers mötesrum föder idéer till nya kollektioner och sätter nytt liv till modevärlden om och om igen och är grunden till allt som lever, likt det kvinnliga könsorganet.

Blickar ut mot världen
Blickar ut mot världen

Grunden i hennes skapande kommer från en visualisering hur kvinnan som bär hennes plagg ser ut, befinner sig och var hon ska någonstans. ”En förebild, en plats och en färgskala”, som Carin själv uttrycker det. Hennes skaparprocess springer alltså ur en miljöbeskrivning, en riktning och en karaktär, vilket påminner om hur en romanförfattare arbetar med sitt skrivande. Med målbilden som hjälp och de designers Carin arbetar med kan material tas fram och kläderna sys. Rodebjers kläder är förankrade i verkligheten, i livet själv, och blir helhetliggjorda tillsammans med det vardagliga. Att åka tåg, att ta sig från A till B och helt enkelt utföra de vardagssysslor som är en del av livet är fundamentet i hennes kollektioner. De har en lyxig framtoning, men är kläder för alla kvinnor. Inte bara för mannekängerna på de röda mattorna i Milano.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.