Diane von Furstenberg – en färg- och åsiktsstark designer

Diane von Furstenberg – en färg- och åsiktsstark designer

Hennes mamma, som var en av dem som överlevde Auschwitz, stängde in sin lilla dotter i en garderob och sa: ”Det finns inget att vara rädd för”. Med den handlingen, som kan upplevas som drastiskt ville Diane von Furstenbergs mamma lära henne att inte vara rädd för mörker, något som hon är tacksam för att hon gjorde.

Enligt designern själv är kunskapen att lära sig att mörker inte är något annat än mörker en av de bästa presenterna hon kunde få av sin mamma, för utan den hade hon troligen inte kommit så långt i livet som hon har gjort. För de allra flesta är det svårt att föreställa sig något som skulle skrämma den belgiskfödda och frispråkiga Diane von Furstenberg, som redan som redan i början av 20-årsåldern visste att hon skulle bli en kvinna som ansvarade för något stort.

Omlottklänningens krönta drottning


Sitt varumärke har hon byggt runt ett platt som i mångas ögon är lite udda, omlottklänningen. 1974 designade och lanserade hon en hybrid, en ballerinatop upptill och en matchande kjol som underdel, i ett då ganska udda och omvälvande material, den numera välkända jerseyn. Det som von Furstenberg ansåg vara en löjlig liten klänning blev istället den ikoniska modell som 1976 gav henne en omslagsbild på tidningen Newsweek. Tidningens redaktion utnämnde henne till den mest säljbara kvinnliga designern sedan Coco Chanel. Likt Coco Chanel använde von Furstenberg sig av ett tyg, jersey, som tillskilland från alla andra var mjukt och följsamt samt skulpterade kvinnokroppen istället för att dölja den.

Omlottklänningens krönta drottning

Då, som nu, är hennes klänningar ett med henne och hon skapar inga plagg som hon inte kan tänka sig att bära själv. Diane von Furstenberg är rätt och slätt DVF och DVF är lika rätt och slätt Diane von Furstenberg. Dessutom är hon fortfarande djärv och färgsprakande i sin design, precis som de kläder hon själv bär. Det går inte att förvänta sig så mycket annat av en framgångsrik och hårt arbetande kvinna som skapade och började bygga sitt varumärke i en tid då majoriteten av kvinnorna fortfarande var hemmafruar eller på sin höjd hade ett deltidsarbete. Utöver det var hon mycket frispråkig när det gällde sex och lät sig fotograferas både liggandes på en säng och sittandes vid ett skrivbord. Diane von Furstenberg var en del av Sex and the city långt innan manuset till tv-serien skrevs.

Allt kunde ha sett annorlunda ut


Diane von Furstenbergs liv kunde ha sett helt annorlunda ut. Det var ingen tillfällighet som gjorde att studenten från den schweiziska internatskolan skulle avsluta sin tjänst hos tygtillverkaren i Italien, inte ens det faktum att han levererade tyger till Gucci fick henne att stanna. Det var helt enkelt inte rätt dörr att välja bland alla dem som fanns framför henne. Hennes man, prins Egon von Furstenberg, var inte heller han särskilt positivt inställd till att hans hustru skulle arbeta. Han hade inte en tanke på att hon skulle bygga upp ett stort företag grundat på klänningar sydda i jerseytyg importerat från italienska Como. Hon har upplevt många fler motgångar sedan dess, både yrkesmässigt och privat, men hon har aldrig låtit det hindra mörkret i motgångarna hindra henne, det finns helt enkelt ingenting att vara rädd för, mörker är just bara mörker.