Elie Saab – den självlärde världsdesignern

Elie Saab – den självlärde världsdesignern

Han var inte mer än nio år när han sydde sina första klänningar. Som 17 åring, och dessutom mitt under inbördeskriget i Libanon, öppnade han sin första ateljé. Elie Saab fick snabbt uppdrag från världens mest kända kvinnor och därifrån har karriären gått spikrakt. I dag driver den libanesiske designern en internationell firma som omsätter mångmiljonbelopp.

Elie Saab kallas ofta för kungen av röda matten eftersom han har designat klänningar och ensembler till många av Hollywoods skådespelerskor. Hans kollektioner kännetecknas av blandningar mellan olika material och tyger med olika struktur som sedan kombineras tillsammans med en djärv design. Modeskaparen själv uppträder enkelt klädd, inte alldeles sällan består hans outfit av ett par svarta jeans och en tröja med en kavaj över. Han motiverar det hela med att han är en enkel man och klär sig som en sådan också. Hans framtoning i officiella sammanhang må vara enkel men under den enkla ytan finns en komplex och intelligent man som har byggt upp sitt miljonimperium från grunden, utan hjälp från någon annan.

Så gott som självlärd

Bland hans kreationer finns bland annat en bröllopsklänning som vars design innehåller smaragder och diamanter som krävde så mycket sömnadsarbete att prislappen landade på 2,4 miljoner dollar. Elie Saabs haute couture-kreationer är inte heller de helt billiga, de enklaste varianterna går loss på 12,000 dollar. Att skapa kläder som hamnar på den prisnivån är inte större bekymmer om man har drottning Rania av Jordanien och världsstjärnorn som Angelina Jolie och Meryl Streep i kundkretsen. Oavsett vilka namn som nämns på kända kvinnor så har Elie Saab designat till dem, så smeknamnet kungen av röda mattan är egentligen inte alls märkligt. Elie Saab började designa och sy klänningar för sina systrar och andra kvinnliga släktingar när han var nio år. Åtta år senare, när han hade fyllt 17, öppnade han sin första ateljé i Libanon och lät sig inte hindras av att inbördeskriget rasade för fullt. Innan han öppnade sin ateljé hade han varit student på en designskola i Paris några veckor. Han bestämde sig för att hoppa av utbildningen eftersom han ansåg att han redan kunde det som de lärde ut. En handling som kan tyckas vara arrogant av en outbildad och ganska kaxig 17-åring men det skulle visa sig att Saab tog helt rätt beslut. Hans stora talang för modeskapande gjorde att han inte behövde mycket utbildning och 2002 blev Elie Saab den förste libanesiske designern någonsin som fått klä en Oscarsvinnare. Halle Barry vann Oscarstatyetten för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Monster’s Ball. Hon höll ett känslofyllt tacktal, som sågs av miljoner tittare världen över, klädd i en grön tyllklänning med djuprött broderi. Designern var Elie Saab och klänningen finns fortfarande kvar på listan över bäst klädda på Oscarsgalan. Saab hade gjort sig och sin design känd för hela världen.

Rädslan är en drivkraft

färg du inte hittar

Elie Saab tog vara på möjligheterna Halle Barrys klänning gav honom, förvaltade uppmärksamheten väl och började bygga upp sin designverksamhet. Personligen trivs han inte i rampljuset, han har inget intresse av att tävla mot andra designers med sina skapelser och är rejält nervös inför varje visning av en ny kollektion. Däremot ger han aldrig efter för rädslan utan använder den som en drivkraft. Hans motto ”Framgång och rädsla går alltid hand i hand för framgång utan rädsla är meningslös” har tagit honom långt och han har aldrig glömt sitt ursprung. Elie Saab tycker att det är viktigt att alltid ge något tillbaka och av den anledningen verkar han som mentor för designstudenter i Libanon och är delaktig i flera olika utbildningsprojekt som har som syfte att utveckla designbranschen i Libanon. Utöver det har han även medverkat som domare i mellanösterns upplaga av Project Runway, där han har varit noga med att poängtera att hårt arbete lönar sig och utan rätt mindset kommer man ingenstans. Något som Elie Saab är ett lysande exempel på.