En vardag som webbdesigner

En vardag som webbdesigner

Varje gång man surfar, trycker på en länk för att läsa en artikel eller loggar in för att titta till sina vänner på Facebook så möts man av så kallad webbdesign. Hur många vet egentligen vad det betyder?

Webbdesign omfattar flera olika aspekter där varje steg har en viktig roll både för dess användare men också för dess skapare. En webbdesigner konstruerar en internetsida på så sätt att den ska möta användarens behov och göra det enkelt och tilltalande att navigera på. Dessa aspekter inkluderar layouten, färgvalet, grafiken, teckensnitt och innehållet. Alla dessa steg formar sidan som visas upp på mobilen, surfplattan eller datorn. Layouten visar sidans struktur i förhållande till text och bild. Färgvalet anpassas efter sidan i fråga och grafiken likaså. Typsnittet ska vara enkelt att läsa men inte heller ansträngande för ögonen. Innehållet är det som ska bindas ihop med design och tillsammans skapa den perfekta webbsidan. Detta tillsammans med HTML-koder och en massa programmering senare skapar en internetsida man kanske frekvent besöker. En webbdesigner har oftast flera års utbildning i bagaget och ett diplom eller legitimation från ett universitet eller en högskola.

Hur Avmaskat kom till

Avmaskat.se är en svensk sticktidning som skapades år 2014 av Anna Nilsson tillsammans med Kamilla Svanlund. Både Nilsson och Svanlund uppgav sig för att vara så kallade ”stickningsfantaster” och Svanlund kom även till att kallas för ”Den arga stickaren”. Kvinnornas kärlek och passion för stickning kom att sammanföra dem för att skapa Sveriges första webbaserade sticktidning. Tidningen var menad som ett kommunikationsverktyg mellan svenskspråkiga designers och andra stickaktivister. Innan nättidningen lanserades så skapade dess redaktörer Facebook-sidor och Instagram-sidor för att promovera tidningen i förväg. Redan där drog tidningen in över 500 gillningar och följare som ivrigt väntade på att första upplagan skulle släppas. Tidningens nummer 1 (ett) släpptes i September 2014 och sedan dess har den bara utvecklas och blivit allt större.

Designertidningen i sin helhet

Designertidningen i sin helhet

På avmaskat.se möts man direkt av designerbilder, inspirerade artiklar och bakgrundsinformation om diverse designers från alla världens kanter. Tidningen presenteras i form av en blogg med olika inlägg där även små tävlingar kan ta plats. Tidningen har i nutid utvecklas från stickning till design i sin helhet där även möbeldesign diskuteras och visas. Under tidningens rubrik presenteras en kort slideshow där senaste inläggen dyker upp tillsammans med en tillhörande bild. Längst ner, på sidans botten, kan man välja att gå så långt bak som ett år i arkivet. Även där kan man hålla koll på de senaste inläggen som publiceras och även söka sig fram till en artikel man kanske gärna vill läsa om. Sidan är enkel att navigera och anpassningsbar för ögonen. Sidans layout är bra genomtänkt då varje artikel som presenteras på första sidan har en matchande bild som lockar läsare. Grafiken är enkel och stilren vilket passar bra ihop med tidningens tema. Utbudet av färger är minimal då det är mest artikel-bilderna som pryder sidorna. Detta är ett exempel på webbdesign som skapades med syftet att presentera innehåll på ett enkelt, strukturerad och informativt sätt.