Hobbyinspirerat mode

Hobbyinspirerat mode

Har du någon gång tänkt på hur mycket dina intressen påverkar ditt val att klä dig? Ja, i alla fall för många av oss är det så. När jag var liten så var jag en hästtjej och i stallet så måste man klä sig på ett speciellt sätt. Det är kläder som efter århundraden av utvecklande har blivit anpassade för att vara både praktiska och säkra, för det finns många sorters kläder som inte är passande i ett stall.

Jag kommer ihåg en av mina gamla ridlärare, en militär, han hade bannlyst träskor i stallet exempelvis. Inte bara att rida i utan även i själva stallet. Det var något de hade som regel i det militära, av säkerhetsskäl för om en häst skulle trampa på din fot och du har skor med stenhård sula då är det i princip som om du är barfota på ett stengolv. Du skulle förmodligen krossa foten. En annan viktig regel var att det måste vara klack på de skor man rider i, också en säkerhetsgrej så att foten inte lika lätt skulle åka igenom stigbygeln så man fastnar om man trillar av.

Ridkläder blev moderna

Att ridkläder ska vara stretchiga och sitta tajt handlar både om säkerhet och bekvämlighet, att sitta i ett par för stora byxor som gör att man glider runt i sadeln skulle ge skavsår direkt. Det är också uteslutet att rida i jeans med söm på insidan låren, då skulle man ha stora ridsår att vänta. Många av de kläder och skor som används inom ridsporten har även blivit mode i olika perioder. Några exempel är jodpurs-skor i äkta läder och klack. Det är skor som ursprungligen kommer från hästvärlden. Detsamma gäller ridstövlar, förr i tiden användes de enbart vid ridning men så småningom blev det mode att använda höga stövlar även utanför stallets dörrar. Till och med ridbyxor blev på mode tack vare inspiration från stallbacken. Tweedkavajen är en annan grej som är direkt från hästvärlden.

Det var grejor som jag använde när jag blev lite äldre, men som barn handlade det om att få visa att man var en hästtjej. Därför var tröjor med hästar eller till exempel klubbjackor, väldigt populära. Jag och många med mig ville så gärna visa hur stolta vi var över vår hobby, stolta hästtjejer. Vilket var samma för killarna som då spelade hockey och fotboll, från den världen kommer dock inte speciellt mycket mode. Det enda jag kan komma på är en sådan lång, varmfodrad och sportig jacka som tränare och spelare på bänken använder. Oftast i Adidas eller Nike eller liknande sportigt märke. Den typen av jacka, gärna i dun, blev sedan populära. En grej som kommit på slutet är att gaming-motiv har blivit otroligt populärt på kläder. Det har ju alltid funnits tröjor med Super Mario, Pokémon och Zelda eller liknande, men nu är utbudet helt enormt. Det finns stora affärer som enbart säljer kläder med gaming-motiv eller olika outfits där man kan klä sig till en av sina tv-spelsfigurer.

Från barn till vuxna

World Of Warcraft

Det roliga är att modet långt ifrån bara är för barn och ungdomar nu, stora delar av det har spridit sig till vuxenvärlden och det har blivit coolt att visa vilka läger man tillhör inom spelets värld. Även om det kanske inte finns nåt stort utbud med kläder som matchar spelare från schack, pokerstarscasino eller epuzzle, så kan jag faktiskt tänka mig att man kunde göra coola tröjor med inspiration därifrån. Desto mer populära är klädserier från World of Warcraft, på deras officiella merchandise-sida står skrivet “Will you stand with the Alliance or fight for the Horde?”. En fras som bara spelare kan känna igen, men för dem blir budskapet starkt. Många vill verkligen, genom stilen att klä sig, visa både vilket spel de spelar men även vilken sida de tillhör inom spelet. Pokémon är ett annat exempel där det är väldigt viktigt att visa om man tillhör det blåa, röda eller gula laget.

Cool, coolare, coolast

Det som förr kallades töntigt har på senare tid blivit fullt okej att använda, det är inte unikt att möta en pappa på gatan som har en eldsprutande drake på tröjan, eller en riddare som höjer sitt svärd. Ett av de största och coolaste klädtyperna från filmens- och spelens värld är de från Star Wars. Vad sägs om att ge sambon en Jedi-badrock i julklapp, eller en Han Solo-jacka i skinn? Och jag lovar att sätter du på dig en Red Sith Apprentice Cardigan så kommer du att ses som stilfull även av de som inte ens vet vad du har på dig. Det är helt enkelt bara extremt coolt! Så, var inte rädd för att visa vad du gillar. Du kommer att ses både som självsäker och rolig, och om någon tycker det är töntigt, ja men bjud på det då!