Kläddesignern Gianni Versace

Kläddesignern Gianni Versace

Gianni Versace var en italiensk kläddesigner som blev känd för sina vågade designer på catwalken. Det var i toppen av hans karriär som hans liv abrupt tog slut.

Gianni Versaces karriär

Versace föddes i Kalabrien år 1946 och hans mor var en sömmerska. Han brukade vara med och se på när hon sydde, vilket tidigt skapade ett intresse för mode och design. Han designade redan i tidig ålder och hans första klänningsdesign gjordes han var 9 år. Efter att han slutat skolan så jobbade han en kort period i hans mors butik innan han flyttade till Milano där han jobbade på olika modeverkstäder. 1978 startade han ett eget företag, Gianni Versace SpA och han hade en egen modeföreställning samma år. Hans bror Santo arbetade som VD på företaget och hans syster Donatella arbetade som designer och vice vd.Under 1980-och 90talet byggde han upp sitt modeimperium och ett av hans mest kända designer var plagg med bondageinslag. Baby-doll klänningar av syntetplast och togas av silvernät. I takt med att hans framgång växte öppnade han butiker runt om i USA och 1989 började han designa kläder som är haute couture, vilket är det skickligaste man kan designa och mest exklusiva. Han designade även kostymer till operan i San Fransisco och han utforskade den delen som ett intresse vid sidan om i hans karriär. 1993 diagnostiserades han med en ovanlig cancer i hans inneröra. Samtidigt som han kämpade med detta hade han hand om sitt företag. Men han lämnade över mer och mer ansvar till sina familjemedlemmar. De har en hemsida där man kan se hans designer och även köpa om man vill äga något som han gjort.

Versaces död

Versaces död

Året var 1997, den 15 juli som modevärlden skulle mista en av dess främsta designers. Gianni Versace skulle ta en morgonpromenad för att köpa en kaffe och en tidning. När han kom tillbaka till sitt hus i Miami Beach så blev han skjuten i huvudet med två skott utanför hans dörr. Det var hans pojkvän Antonio D’Amico som hörde skotten och som fann honom liggandes på deras trappa. Versace blev dödförklarad senare på sjukhuset. Många tror att han var i toppen av sin karriär när hans liv tog slut.Han hade designat allt från kläder, handväskor och smycken till inredningsdetaljer. Efter hans död tog hans syster över rollen som designer i företaget. Personen som dödade Versace var seriemördaren Andrew Cunanan som innan han sköt Versace hade dödat fyra andra personer. Polisen fann Cunanan död i en husbåt, han hade tagit sitt eget liv. På Versaces begravning kom flera kända personer för att ge sitt sista farväl, däribland Elton John och Prinsessan Diana av Wales.Det finns dokumentärer och filmer som skildrar Versaces död och kring Cunanan. Men än idag är det oklart varför Versace blev en av hans offer. Från att ha arbetat sig uppåt till att starta ett modeimperium, kämpa med cancer så avslutades hans liv på ett sådant tragiskt sätt. Många i världen sörjer hans bortgång.