Möbeldesigner Bruno Mathsson

Möbeldesigner Bruno Mathsson

Bruno Mathsson Vår mest kända svenska arkitekt och möbeldesigner som även internationellt är vår mest kända möbeldesigner föddes den 13 januari år 1907 i Värnamo i Småland.

Han både levde och verkade där större delen av sitt liv fram till sin död den 17Aug år 1988. Det hela började med att hans far Karl Mathsson var snickare till yrket. Bruno växte upp med faderns fabrik och blev på så sätt automatiskt upplärd i sin faders fotspår. I fabriken designades och konstruerades det i första hand klassiska möbler, stolar bord med mera. En stol som blev väldigt känd men absolut ej populär var Gräshoppan, den gjordes år 1931 och ritades på beställning av Värnamos lasarett den designades med en sits som hade en sadelgjord och böjd träram, Det vart emellertid   ingen framgång alls och den ställes undan på lasarettets gamla vind. Mathsson fru Karin fick också ge sitt namn till en möbel, En stoppad fåtölj som presenterades år 1969 med förkromat stativ.

År 1958 började utvecklingen av möbler ihop med Piet Hien som var matematiker möbeltillverkaren DUX som förmodligen de flesta någon gång hört talats om utvecklade ett kreativt och nära samarbete med Mathsson på 1960–1970 talet. Det samarbetet gav upphov till många klassiker som blev tidlösa. År 1936 var Mathsson med på en separat utställning på Röhnska Konstslöjdsmuseet där han i emellertid ställde ut sina möbler, Det blev ett oerhört genombrott och året efteråt så blev han inbjuden till den årliga världsutställningen i Paris. Mathssons mesta produktion såldes emellertid via export och hans stora framgångar innebar väldigt hektiska år för både företaget och familjen.

För den som idag önskar se hans enorma arbeten och verk så finns det sedan år 1964 en permanent utställning av hans verk nere i Köpenhamn på Bella Center. Han har genom åren fått väldigt många utmärkelser bland annat för att nämna några: Riddare av Vasaorden år 1967 Member of The Royalty Society of Art i London 1978 Prins Eugin medaljen år 1965-som instiftades   av konung Gustav V i samband med hertigen av Närkes födelsedag år 1945.

Förutom möbler

Förutom möbler
Förutom möbler

Förutom möbler (bordsoffa fåtöljer) så designade och konstruerade Mathsson 35 olika glashus i olika länder, Ett axplock av dessa är Kosta Glashus och Villa Prenker. Ett axplock av möbler han har designat och väl värt att nämna är   klassiker som Gräshoppan, Mio, Pelarbord.

Lite information av ovanstående text:

  • Värnamo är en tätort i Jönköpings Län det ligger vid Lagan en bit från mynningen i en sjö vid namn Vidöstern
  • Kosta Glasbruk är ett svenskt glasbruk i Lessebo Kommun
  • Kosta Glashus är Bruno Mathssons glashus i Lessebo Kommun och ritades 1956 av Bruno
  • Villa Prenker ligger i Kungsör och ritades 1955
  • Karin är en uppstoppad fåtölj och namngavs efter Mathsson fru

Kungliga Vasaorden -är en svensk kunglig orden som Gustav 111 instiftade29 maj 1772 den har varit vilande sedan 1975 men i Maj 2018 bestämdes det att detta skall ses över så att svenska medborgare ska kunna föräras svenska ordar och få tilldela sej utmärkelser inom Vasaorden igen den är även till för förtjänster inom Jordbruk ,Konst Industri och Handel.