Modedesign, Pnina Tornai

Modedesign, Pnina Tornai

I många kulturer är bröllopsdagen ett stort och dyrt evenemang. Och den stora dagen kräver en iögonfallande brudklänning, givetvis.

Israelisk född designer Pnina Tornai är känd för sin överdrivna, extravaganta brudklänningar.  Pnina Tornai har varit på flera dokusåpor som Celebrity Big Brother men hon är mest känd för television programmet Say Yes to the Dress.  Det är en mycket populär reality tv-serie som visas i flera länder. Programmet spelas in i Kleinfeld Bridal butiken och har introducerat allmänheten till Pnina Tornais okonventionella, fantasifulla brud och festklänningar. Tack vare det är hon en favoritdesigner för kvinnor som vill ha en prinsessa temat bröllopsdag. Nu finns hennes designerbrudklänningar i ledande modetidningar som Marie Claire och bröllopstidningar såsom Sophisticated Weddings och Wedluxe. Och naturligtvis har Pnina Tornai en alldeles egen Facebooksida, Instagram konto, Tumblr, Twitter och en webbsajt med tillhörande blogg med bröllop och skönhetstips. Där får fansen hålla koll på hennes senaste skapelser. Och det finns ett brett utbud i hennes brudklänningar. Allt från stilar som är överkomlig för en medelklasskvinna till klänningar som bara stenrika människor har råd med. Både kändisar och kungligheter har blivit gift i Pnina Tornai designade klänningar. Och, även om hon är mest känd för sina brudklänningar, gör hon också accessoarer till sina klänningar som örhängen, skor och huvudbonader. Alla hennes skapelser är gjorda med traditionella sömnadstekniker. Hög kvalitet och mycket handarbete karakteriserar hennes brud och festklänningar. Swarovski kristallerna och pärlorna till exempel är handsydda i stället för att limmas. Pnina Tornais skapar hela tiden nya klänningar i sin signaturstil.  Hon tar mycket inspiration av gammaldags damunderkläder som korsetter.  Men hon använder korsetter sydde i spets och chiffong som ytterkläder som en del av brudklänningar. Hennes speciella stil kännetecknas också av låg skurna urringningar och genomskådliga spetsinläggningar.

Modedesign, Pnina Tornai

Hon har kommit långt

Men så var det inte i början. Då var Pnina Tornai en ensamstående mamma med sin son att försörja. Hon började med att öppna en liten syateljé och anställde en enda sömmerska.  I början var det skräddarsydda tjejkläder och festklänningar som var hennes fokus. Sedan fick hon sin stora chans när en kvinna som bär en av hennes brudklänningar fick sin bild i de israeliska tidningarna. Många läsare blev helt förtjusta i hennes klänning och hon fick många förfrågningar från blivande brudar. Efter det specialiserad Pnina Tornai sig på brud och festklänningar. Nu är hon huvuddesigner med flera anställda som arbetar som designer och sömmerskor. Hennes brudklänningar visas på den exklusiva Kleinfeld Bridal butiken. Hon utformar också speciella, konservativa brudklänningar för religiösa judiska och muslimska kvinnor som vill få en klänning som är mer traditionella än hennes vanliga produktlinje. Dessutom håller Pnina Tornai så kallad trunkshows där hon visar upp sina absolut senaste alster till en utvald publik. 

Vad kan vara mer lämpligt än att designern av brudklänningar i prinsessstil har sin egen Askungen-historia? Hon har lyckats mycket bra. Men hennes historia handlar inte bara om tur. Det handlar om att ta ett ögonblick och utnyttja det för att skapa ett eget varumärke. Det krävde både hårt arbete och intelligens liksom kreativitet.