Olika sorters design

Olika sorters design

Design- detta ord skapa många olika associationer hos folk. De flesta tänker kanske på att designa sitt hem, bestämma vilka möbler som ska köpas in, var de ska stå, vilket färgtema man ska ha. Men de kunniga påstår, att design egentligen betyder formgivning. Man formger en produkt utifrån vad den ska användas till, men fokus på både utseende men även funktion. Det finns även flera olika typer av design: Grafisk design, Möbeldesign, Industridesign och Logotypdesign.

Grafisk design

Grafisk design innebär att skapa någonting i tryck som ska förmedla ett budskap. Denna typ av design är förekommande i tidskrifter, skyltar, affischer eller filmposters. De kan även förekomma i digital form. När man jobbar med grafisk design är det vanligt att man arbetar med texter, och därför är det viktigt att fundera extra över textens placering i bilden, dess jämvikt, kulörerna och deras effekt på varandra, samt bildens proportioner. Grafisk design kan ofta gå hand i hand med kommunikationsdesign, just för att den grafiska designen oftast ska marknadsföra någonting. Grafisk design är även nära besläktat med illustrationsteknik.

Möbeldesign

Namnet talar för sig själv: Denna typ av design handlar om att skapa möbler till hemmet. Det är en väldigt bred gren, då möbeldesign både kan röra sig om stolar som formgivits för att säljas på Ikea, men kan även innebära unika stolar som kostar flera miljoner att köpa. Möbeldesign har funnits väldigt länge, och tidigare präglades den i stort sett av sin epok. Många klassiska möbeldesigner lever kvar än idag, som chesterfieldfotöljen. Chesterfieldfotöljen (eller soffan) tillverkas i läder, med djupa knappar, låg sits och höga armar. Den kommer från Storbritannien, och sägs ha först befunnits sig i Greven av Chesterfields hem på 1800-talet.

Industridesign

Industridesign

I industridesign skapar man en produkt som sedan kommer att tillverkas i fabriker. Det kan innebära att designa en bil, men kan även innebära att formge en osthyvel. När man arbetar med instrustridesign är det viktigt att man tar marknadsföring, ergonomi och produktens effektivitet i betraktande. Produkten ska även kunna massproduceras enkelt. Det gäller att försöka hitta balansen mellan produktens utseende och dess funktion, och det är därför det är viktigt att alltid ha marknadsföringen i åtanke. Folk vill gärna köpa någonting som är estetiskt tilltalande, men den ska även vara funktionell. Det kan även vara viktigt att veta vilken prisklass produkten i slutändan ska säljas inom.

Logotypdesign

Alla företag, klubbar och vissa grupper har en egen logotyp. Den trycks upp på tröjor, finns med i utskick, på hemsidan, överallt där det finns en chans att marknadsföra företaget/gruppen. När man designar en logotyp finns det flera saker att ha i åtanke. Dels ska den vara estetisk, men ska även förmedla vad för sorts företag/grupp som logotypen tillhör. Den ska vara lätt att känna igen, och enkel att förknippa med sitt ursprung. En logotyp kan även tryckas i flera olika storlekar. Det kan vara en stor logotyp på baksidan av en tröja, men kan även bara vara några centimeter stor i hörnet på ett brev. Därför är det viktigt att ha en viss kunskap inom tryckteknik om man vill jobba med logotypdesign.