Om möbelformgivaren Verner Panton

Om möbelformgivaren Verner Panton

Den berömda danska formgivaren Verner Panton föddes i Flyn (Garitofte) den 13 feb 1926 och dog den 5 September år 1998 i Köpenhamn. Han räknas idag som en utav de absolut största danska formgivarna. Verner såg en otroligt stor potential i att arbeta med böjlig plast som både var fantasieggande och hade starka färger i olika färgtoner. Han formgav både stolar lampor och möbler som var organiska föremål och geometriska han satsade vilt på en formgivning som experimenterade med djärva linjer och starka färger.

Hans genombrott kom således år 1958 med en stol vid namn Konen stolen. hans första fullträff som blev riktigt poppis kom 1967 med Pantonstolen som då slog ner som en bomb i möbelvärlden med fantasieggande form och en hel bit gjuten i plast i starka olika färger. Efter Pantonstolen så fick han fram en rad av flera fullträffar som lampan Panthella och Flowerpot   Vernon hade ett väldigt humoristiskt glatt lekfullt formspråk och väldigt många designintresserade blev faschinerade av hans unika formgivning.

Verner Panton -Den danska formgivaren

Verner Panton -Den danska formgivaren
Verner Panton -Den danska formgivaren

Verner är mest känd för Panton stolen tapeter som var stormönstrade samt han designade den första möbeln som var uppblåsbar  hans arbete och design och produktioner andades  lekfullhet pop och en optism för teknik han experimenterade med geometriskt och futuristisk   formgivning alla i starka färger 1944 flyttade han till Odense då han skulle påbörja sina studier på ett tekniskt gymnasium .Då Danmark ockuperades  av Tyskland så gick Verner med i motståndsrörelsen och i slutet av andra världskriget så gömde han sig i många månader efter att tyska soldater hittat ett flertal vapen på hans rum. 1947 så kom han fram till beslutet och bestämde sig för att flytta till Danmarks huvudstad Köpenhamn på grund utav sin utbildning till arkitekt på den välkända akademin Det Kongelige Danske Kunstakademin där han hade flera välkända lärare, en var Poul Henningsen

Efter sin arkitektutbildning så började Verner att arbeta för Arne Jacobsen några år mellan 1950 till 1952 de började då ihop utveckla ett samarbete och tog då fram stolen myran. En person som Verner hade nära kontakt med var mannen Hans J Wegner . Verners genombrott kom således med Konen en stol som han formgav år 1958. Den första uppblåsbara stolen formgav han år 196 och även samma år så fick han möjlighet att inreda Hotell Astorias restaurang i Trondheim i Norge han inredde då 5 rum med textilier och geometriska färger både tak golvväggar han inredde även med sin egen design och specialtillverkade saker och möbler från sin egen formgivning.

1963 så kom det sig så att han flyttade till staden Basel i Schweiz där inleddes ett samarbete med Vitra ett möbelföretag 1967 formgavs då Panton stolen i olika starka färger denna var tillverkad i plast i ett enda stycke som nämnt förut i artikeln denna stol är fortfarande idag en stor ikon inom möbeltillverkning och design. År 1969 så lanserade Verner en lampa som fick namnet Flowepot denna blev emellertid en riktig fullträff och en klassiker. Under 1970talet så tappade han tyvärr popularitet i sin formgivning men lite senare i mitten på 1900talet så kom han starkt tillbaka och då började hans produktioner bli efterfrågade på nytt idag så nytillverkar man flera produkter utav hans design och formgivning.