Om modeskaparen Alexander McQueen

Om modeskaparen Alexander McQueen

Alexander McQueen var en London-baserad engelsk designer som var huvuddesigner till Louis Vuitton Givenchys modehandel innan han började sin egen linje. Alexander McQueen föddes den 17 mars 1969 i Lewisham, London. Han blev huvuddesigner för Louis Vuitton-ägda Givenchysmodellinje, och 2004 lanserade han sin egna herrkläderlinje. McQueen blev tilldelad British Fashion Council’s British Designer of the Year fyra gånger om. Han begick självmord 2010, strax efter det att hans moder hade gått bort. Lee Alexander McQueen föddes den 17 mars 1969 i en arbetarklassfamilj som bodde i Londondistrikten Lewisham. Hans far Ronald var en hyttförare, och hans mor, Joyce, studerade samhällsvetenskap. Med deras lila inkomster stöttade de McQueen och hans fem syskon. McQueen kallades “Lee” av sina vänner under större delen av sitt liv, erkände sin homosexualitet i en tidig ålder och blev ofta retad och trakasserad av sina skolkamrater. Vid 16 års ålder hoppade McQueen av skolan. Han hittade ett jobb på Savile Row, en gata i ett Londonsdistrikt som är känt för att erbjuda skräddarsydda kostymer. Han arbetade först i den skräddarsydda butiken Anderson och Shephard, och flyttade sedan till närliggande Gieves och Hawkes.

Hittade sin nisch

McQueen bestämde sig för att vidareutveckla sig i sin klädtillverkning, och fortsatte på Savile Row och började arbeta med teatraliska kostymdesigners Angels and Bermans. Den dramatiska stilen på kläderna han gjorde där skulle bli grunden till hans varumärke. McQueen lämnade sedan London för att testa på Milano, där han arbetade som designassistent åt en italiensk modedesigner Romeo Gigli. När har kom tillbaka till London hoppade McQueen på Central Saint Martin’s College of Art & Design och fick sin Masters i modedesign 1992. Portföljen han samlade på sig under sitt examensprojekt inspirerades av Jack the Ripper, och köpet senare v den kända London-stylisten och excentrikern Isabella Blow. Hon blev senare nära vän med McQueen, liksom en förespråkare för hans arbete. Strax efter att ha fått sin examen startade Alexander McQueen sitt egna företag med att designa kläder för kvinnor. Han lyckades med enorma framgångar. Endast fyra år efter designskolan utsågs McQueen till chefdesigner för Louis Vuitton-ägda Givenchy, ett franskt modehus. Trots att det var ett prestigefyllt jobb, tog McQueen det med ovilja, och hans anställning där (1996-2001) var en ganska jobbig tid i hans liv. Trots att han pressade på för att leverera vad folk förväntade sig kände McQueen att han hölls tillbaka. Designern skulle senare uttala sig att jobbet “begränsade hans kreativitet”, men han gjorde också följande uttal: “Jag behandlade Givenchy dåligt. Det var bara pengar för mig. Men det var inget jag kunde göra: det enda sättet det skulle ha fungerat skulle ha varit om de hade tillåtit mig att ändra hela konceptet, för att ge det en ny identitet, och de ville aldrig att jag skulle göra det. ” År 2000 köpte Gucci en 51 procentandel i Alexander McQueens egna företag och gav McQueen möjligheten att utöka sin verksamhet. McQueen lämnade Givenchy kort därefter. År 2003 utsågs McQueen till Årets Designer av rådet för Fashion Designers of America. Samtidigt öppnade McQueen butiker i New York, Milano, London, Las Vegas och Los Angeles.

Hans död

satt still
satt still

Denna legend hittades död hemma hos sig fredagen den elfte februari år 2010 efter att ha begått självmord. Detta genom att hänga sig bara en vecka efter sin mammas bortgång. Det var mycket tragiskt och en stor förlust för alla.