Största designers genom tiderna

Största designers genom tiderna

Calvin Klein’s underkläder, Coco Chanel’s “Den lilla svarta” och Ralph Lauren’s färgglada tröjor är tre kreationer som är svåra att ha missat, och designerna bakom dessa kreationer är tre av de mest ikoniska modeskapare som funnits genom tiderna. Men industrin är stor, och med åren har det kommit och gått många stora kreatörer som kommit att bli viktiga figurer för både modeindustrin och populärkulturen, och som har präglat hur vi människor vill klä oss i sin helhet. Här kan man läsa om ytterligare två stora designers viktiga att ha koll på.

Alexander McQueen

Den brittiska designern Alexander McQueen anses vara en av de främsta och mest inflytelserika modeskaparna i världen. McQueen designade kläder ända fram till hans bortgång år 2010, då han dog i självmord en vecka efter sin mammas bortgång. Under sina aktiva år (sent 90-tal till tidigt 00-tal) tog McQueen inte bara modeindustrin, utan hela världen med storm med sina extravaganta och nytänkande kreationer. Det var när McQueen tog över som chefsdesigner på Givenchy (efter John Galliano) år 1996 som hans karriär tog fart på riktigt, och kunde år 2000 starta sitt egna märke, Alexander McQueen.

Med en banbrytande estetik lämnade han inte ett öga torrt efter sina modevisningar: McQueen skapade storslagna och välkonstruerade kreationer som var nästintill sagolika, med många stora silhuetter och unika material. Han har vunnit utmärkelsen “British Designer of the Year” fyra gånger om, och har klätt kändisar såsom Kate Moss, Michelle Obama och Sarah Jessica Parker. Trots hans bortgång lever hans modehus kvar, och styrs idag av Sarah Burton. Både Burton och McQueen studerade på den brittiska konstskolan Central Saint Martins College of Art and Design.

Karl Lagerfeld

Svarta solglasögon, grått hår uppsatt i en hästsvans, iklädd ett par svarta läderhandskar utan fingertoppar är tre av flera saker som kännetecknar den ikoniska designern Karl Lagerfeld. Karl Lagerfeld var en modeskapare från Tyskland som kom att göra ett stort avtryck på modeindustrin, och är ett namn svårt att glömma. Många ser Lagerfeld som en mystisk person, mycket på grund av oklarheter kring hans förflutna. Till exempel är det fortfarande osäkert huruvida han är född 1933 eller 1938, och han har påstått att hans far (Otto Lagerfeld) hade svenskt påbrå. Inget tyder på att kopplingen till Sverige är sant, men han har nämnt att han älskar den svenska kulturen och han har gjort ett samarbete med svenska modejätten H&M. Om man är vidare intresserad av den svenska modebranschen finns det mer att läsa här.

Under Lagerfelds aktiva år har han båda arbetat på, och frilansat för flera kända varumärken såsom Balmain, Chloé och Valentino. Hans kanske största bedrifter karriärmässigt har däremot varit under hans tid på modehusen Fendi och Chanel. År 1967 blev Lagerfeld anställd av Fendi med syftet att förbättra deras pälskläder, där hans kreationer blev en succe och han lyckades få in nya typer av päls till industrin. På 80-talet började han även arbeta för Chanel som på den tiden nästan ansågs vara ett dött modehus. Han lyckades göra en totalvändning på modehuset, bland annat genom att använda sig av deras klassiska logga, dubbel C:et, i sina kreationer. Mot slutet arbetade han för både Fendi och Chanel, samt sitt egna märke, Karl Lagerfeld.