Sveriges populäraste kläddesigner

Sveriges populäraste kläddesigner

Sverigeär trots sin relativt lilla storlek ett av modevärldens mest intressanta länder och har också kallats för ”det svenska modeundret”.

Få länder har på sistone haft så framgångsrika designers inom kläder och flera svenska designer är idag kända världens över. Denna artikel kommer lista några av Sveriges absolut populärast kläddesigner som gjort succé både på hemmaplan men också på den internationella arenan.

Det svenska modeundret

J Lindeberg är ett märke av den svenska designer Johan Lindeberg.

Johan Lindberg startade sin karriär i början på 90-talet, då på det italienska jeansföretaget Diesel. Med åren så ville Johan prova sin egen bana och han startar sitt eget märke, J Lindeberg, 1996. Johan blev dock inte kvar då relationerna med investerarna inte var bra men Johan har skapat märket, BLK DNM där han fortfarande är ansvarig för designen och huvudägaren. En av Sveriges absolut populäraste designer och Johan är väldigt stor i USA.

Det svenska modeundret

Carin Rodebjer är en svensk designer som grundade sitt eget märke 199, då under namnet Rodebjer. En av landets absolut främsta designer och har fått flera internationella priser inom mode och design. Rodebjer är ett väldigt populärt klädmärke bland kvinnor både i Sverige men också utomlands.

Filippa Knutsson är designer och ägaren bakom märket Filippa K. Märke grundades redan 1993 och blev snabbt ett av Sveriges mest kända märken. Filippa ses lite av en guru inom branschen och Filippa K är fortfarande ett av landets absolut största märken både hemma men också utomlands.

Margareta van den Bosch är en av landets största och mest viktiga designer men kanske inte lika känd som sina kollegor. Margareta var nämligen H & Ms chefsdesigner mellan 1986 till 2007 och det var under just denna period som H & M blev ett av världens största klädmärken. Margareta har betytt oerhörd mycket för både märket men också Sveriges syn på mode och kläder. Under Margaretas tid så har Hennes och Mauritz växt sig till ett imperium och satt Sverige på modevärldskartan. Margareta är idag kreativ rådgöra men har inte funktionen som chefsdesigner. Margareta har fått flera viktiga priser och utmärkelser för sina insatser.

Anna Holtblad är en svensk modedesigner som grundade sitt eget märke under samma namn i slutet på 1980-talet och blev snabbt en populär modeskapare i Sverige. Anna har fått flera priser för sitt arbete och driver idag en boutique i centrala Stockholm.

Lars Wallin är en svensk modeskapare som är en av landets absolut populäraste designer. Lars Wallin öppnade sig egen ateljé 1995 och har sedan dess gjort kläder åt dem allra största svenska artister men också kungafamiljen. Lars Wallin ar i flera år gjort kläder åt Melodifestivalens artister och är ett stort namn inom modevärlden.

Sighsten Herrgård var en av landets absoluta pionjärer inom mode, främst herrmode och var en av landets absolut främsta modedesigner genom tiderna. Sighsten verkade mellan 60-talet fram tills sin död 1989. Sighsten grundade även den numera kända modellagenturen Stockholmsgruppen Sighsten blev mest känd för sin unisexdräkt, en slags overall som man skulle kunna använda i flera olika sammanhang. Plagget blev mycket populärt både hos kvinnor och män.