Vad krävs för att bli designer?

Vad krävs för att bli designer?

Det finns flera inriktningar inom design. Några exempel på dessa är mode- och textildesign, smyckedesign, möbeldesign, produktdesign, förpackningsdesign, grafisk design och industriell design. Även om det handlar om till synes vitt skilda branscher har alla designers gemensamma nämnare som sträcker sig bortom det rent konstnärliga. Design innebär skapande eller utvecklande av form, funktion och budskap. Vart du än vänder dig i vardagen så ser du och använder du produkter vars design tagits fram genom åtskilliga timmars arbete. Design, eller formgivning som man också bland annat kan kalla det, kommer till genom en kreativ process med syfte att tillfredsställa ett behov.

Man skulle kunna tro att det som enkom krävs för att bli en designer är förmågan att se en färdig modell dyka ner som en blixt från klar himmel, och detta må vara fallet för vissa, om än få förunnat. Men det räcker inte. Bakom en design ligger oavsett vision, många timmars studier, hårt arbete och många bortgallrade idéer som så småningom leder fram till en förfinad och detaljerad slutprodukt. Processen med att skapa en design består av att först och främst kartlägga behov och syfte med designen. Efter detta påbörjas den kreativa resan för att hitta en lösning som kan visualisera idén och fylla designen med liv och funktion i praktiken.

Egenskaper och kunskaper

Generellt krävs mer än att vara en kreativ idéspruta när det kommer till design. Viktiga egenskaper och kunskaper att förvärva är bland annat förmågan att visualisera en idé i 2D eller 3D med penna och papper eller genom ritprogram på dator. En designer använder idag ofta ett digitalt ritprogram som stöd för att visa sin idé och det finns ju även en helt digital bransch. En kläddesigner behöver kunna sy och känna till mönsterteknik och olika typer av textilmaterial, en inredningsdesigner bör vara väl påläst inom färglära, ljusets påverkan och möbelkonstruktion. I många fall behöver en designer även kunna marknadsföra sig själv samt ha grundläggande företagskunskaper.

Utbildning

Utbildning

För den som redan tidigt vet att design är ett intresse, eller ett ämne som väcker nyfikenhet finns det redan på gymnasial nivå möjlighet att välja program som ger en bra grund för fortsatta designstudier eller ett yrke som designer. Man kan till exempel studera estetiskt program med inriktningar som bild och formgivning eller estetik och media. För en mer tekniskt inriktad utbildning ledande till design inom industrin eller kanske arkitektur kan man välja ett tekniskt inriktat program.

Det finns även ett hantverksprogram med inriktning mot textildesign. I det fall man kommer på sin dröm efter att gymnasieåren redan passerat går det att läsa motsvarande utbildningar på skolor som folkhögskola och komvux. När det gäller studier på högre nivå, så är en av de mest kända utbildningarna för konst och inredningsdesign Konstfack i Stockholm. Andra skolor som erbjuder designutbildningar på högskolenivå är bland annat högskolan i Borås, Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Gävle och Linnéuniversitet. Utöver ovan nämnda finns även ett flertal olika eftergymnasiala yrkesutbildningar (KY) runtom i landet. För den med kreativ ådra, nyfikenhet och vilja att arbeta hårt väntar många möjligheter till att förvärva de kunskaper och erfarenheter som krävs för ett yrkesliv inom design.